Konsten att välja fönster

Ett nytt fönster i ett äldre hus kan göra stor skillnad. Inte bara på utseendet, men även på värmeräkningen. Värmeförlusten genom fönstret kan bli så stor som en tredjedel av husets totala uppvärmning.

Oavsett om man renoverar eller bygger nytt så måste man förr eller senare ta ställning till vilka fönster man vill ha. Man kan välja att endast titta på hur fönstren ser ut, eller på hur bra de isolerar, dvs. hur mycket man kan spara i värmekostnader. Lyckligtvis, så kan man idag kombinera de båda och få snygga fönster som ser till att värmen stannar inomhus.

Olika material

Tidigare tillverkades alla fönster uteslutande av olika slags trä som målats. Idag kan du fortfarande välja träfönster, men du kan även få t.ex. ett träfönster som är beklätt med aluminium på yttersidan eller ett som är gjort av PVC, dvs. plast. Alla tre varianter har sina fördelar, så det är helt upp till dig vilket du väljer. När du har gjort ditt val kan du börja leta efter leverantör. Sparfönster har ett stort urval av fönster i många olika varianter.  Köp fönster här.

Träfönstret

Ett träfönster i furu (tall) har många fördelar. Furu har många kådkanaler som gör att träet är naturligt impregnerat. Skogstall är också mycket hållbart eftersom den innehåller många ämnen som motverkar insekter och svamp. En hållbar träsort passar mycket bra till fönster, som också måste vara hållbara och kunna utstå alla slags väder.

 

Trä och aluminium

Ett fönster av trä med aluminiumbeklädnad kombinerar två materials goda egenskaper. På den ena sidan får man träets varma, naturliga effekt in mot huset och på den andra sidan ger aluminiumytan en lång hållbarhet utvändigt. Fönstren kan fortfarande ha den klassiska stilen som ett träfönster har, och behöver inte skötas och målas med jämna mellanrum.

 

Modernt fönster i PVC

PVC-fönster, också kallade plastfönster, är mycket populära i moderna hus, eftersom fönster i PVC i stort sett är underhållsfria. Plastfönster har inte haft det bästa ryktet, men efter att kvalitet och design har utvecklats, så har de faktiskt blivit mycket populära igen. Eftersom materialet är ett konstmaterial är de även motståndskraftiga mot röta och svamp, och du behöver heller inte oroa dig för skadedjur. Plast är ett isolerande och icke-ledande material och blir inte kallt – därför är problem med kondens sällsynt.

 

Ljusa rum

Stora snygga fönster ger ett härligt ljus i hemmet, men när kvällen kommer gäller det att kunna skapa samma varma, ljusa känsla från en annan källa. Just det, lampor. Designlampor från italienska Flos är moderna, snygga och ger ett varmt, trevligt ljus. Så om du letar efter skönt inneljus kan du hitta Flos lampor här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *