Det var bättre förr

 

Det kan man tro om man ser på den starka trenden att återanvända gamla saker. Det handlar inte bara om att spara på miljön utan också om att många upplever nostalgi när de får tag i gamla saker, till exempel på en loppis. Känslan av att ha lyckats få tag på likadana kaffekoppar som mormor hade när man var liten är något som många blir glada av.

En vanlig idé är att man vill inreda sitt hem enligt en viss tid, till exempel 50-tal eller 60-tal. Då blir det en livsstil att leta efter saker som ska vara autentiska. Vanligt är att man samlar på sig porslin, broderade dukar, lampor och krukor. Virkade sängöverkast och dukar ger ett gemytligt intryck. En del kallar detta för ”mormorsstilen” och då menar men det lite mysiga, ombonade med olika prydnadssaker, tidsenliga givetvis.

Vintage wooden furniture in trash warehouse of antique market. Retro background

En mycket vanlig pryl är kakburken. Alla har någon gång sett en gammal plåtburk med trevligt motiv som det varit kakor i. Tidningen Vi i villa skriver om denna trend där kakburken är ett ganska centralt och vanligt inslag.

En annan typisk inredningsdetalj för mormorstilen är den virkade pläden av mormorsrutor, som ligger säkert placerad över ena soffkanten. Här kan man tänka sig äldre damer som lade pläden över benen när de blev lite småkalla, samtidigt som de drack sitt kaffe ur en tunn, småblommig kaffekopp och hade sina sju sorters kakor på fina kakfat i porslin, som de oförtrutet trugade sina gäster att ta mer av. På Stickskolans sida kan man hitta mönster på hur man virkar mormorsrutor så då är det möjligt att göra sin egen mormorspläd och placera i soffan.

Tanken med den så kallade mormorsstilen är helt igenom nostalgisk. Människan har en inneboende längtan till ”förr”, kanske att återskapa en känsla från när man var barn. Vem vet vad mormorsstilen kommer innebära om hundra år? Då är det kanske andra saker än virkad pläd och sju sorters kakor som gäller. Oavsett så kommer människan alltid sträva efter att känna trygghet, trivsel och harmoni i det egna hemmet. Om denna trygghet ligger i en nostalgisk känsla från när vi var barn eller i nåt annat, ska man följa sitt hjärta, vad gäller inredning som livet i stort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *