Inred sovrummet för avslappning

Sömn är viktigt för oss människor, och det är många faktorer som ska stämma för att man ska få en riktigt god natts sömn. En av dessa faktorer är att man har ett sovrum som är inrett för att kunna förse de bästa möjliga förutsättningarna för vila.

Två av de viktigaste faktorerna för att man ska kunna sova gott är att det är mörkt och tyst i rummet. Om vintern är det oftast inget problem att få till ett helt mörkt sovrum – det räcker med vanliga persienner för att stänga ute eventuellt ljus från gatan. De svenska somrarna har dock mycket långa dagar, och om man vill gå och lägga sig innan solen har gått ned (så som ofta är fallet om somrarna) kan man behöva ta till exempelvis mörkläggningsgardiner för att stänga ute solens strålar.bed-1834916_960_720

Det man kan göra inredningsmässigt för att försöka skapa ett så tyst sovrum som möjligt är att föra in mycket textilier i inredningen, eftersom detta har en ljuddämpande effekt. Gardiner vid fönstren och en tjock matta hjälper till exempel till att fånga upp ljud som studsar. Något annat man kan tänka på är att inte ställa in exempelvis en klocka som tickar högljutt i sovrummet, eller andra störande moment.

Man bör också tänka på vilka färger man tar in i sovrummet. Färger kan ha viss effekt på människors sinnelag och humör, och det sägs till exempel att grönt stimulerar kreativitet (vilket gör att det är en bra färg att ha på exempelvis kontoret) och att rött ger oss energi. Den färg som är mest avslappnande och lugnande är blått, vilket gör att den passar bra i sovrummet. Om du vill anlita en målare för att måla om en eller flera väggar i ditt sovrum till blått, och du letar efter en målare i Stockholm, ska du gå in på Vimalar.se. Annars kan du också få in blått i sovrummet genom att till exempel sätta upp tavlor som går i blått, lägga blå kuddar på sängen eller hänga upp blå gardiner.

Slutligen är det viktigt att tänka på temperaturen i sovrummet. Människor sover nämligen bäst när det är lite svalt i rummet, snarare än varmt. Detta kan vara svårt att reglera med inredningen, men man kan i alla fall tänka på att inte välja ett tjockt duntäcke om sommaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *