Välj rätt golv för din inredning

En aspekt av inredningen som man kanske inte alltid fäster medveten uppmärksamhet vid, men som utgör själva grunden för rummets karaktär och känsla, och som komplementerar gardiner, möbler, tapeter och allt annat i rummet, är golvet. Det är därför viktigt att noga överväga valet av golv, för att se till att man har rätt bas att stå på (bokstavligen) när man sedan spinner vidare på sina inredningsplaner.

Det första valet de flesta gör är att bestämma sig för vilket material man vill att golvet ska vara i. Det finns ett enormt utbud att välja bland, och beroende på vilket material man väljer kan rummet få helt olika känsla – från ett varmt trägolv till ett kallare men naturnära stengolv. Just trägolv och stengolv är naturmaterial som är klassiska och tidlösa, och som håller under många årtionden, vilket gör att de är populära val. Man får dock betala för hållbarheten, eftersom trägolv och stengolv är bland de dyrare golvvalen man kan göra.

Om man vill satsa på ett lite billigare alternativ, som ändå ger samma varma känsla som ett trägolv, kan laminat vara ett bra val. Laminatgolv finns i en mängd olika utföranden, bland annat som träimitation. Också laminatgolv är slittåliga och hållbara, men prislappen är betydligt mindre.

Om man istället prioriterar miljön framför sin plånbok, och vill ha ett naturmaterial som är mer miljövänligt än trä, ska man välja bambu till sitt golv. Bambu har blivit allt mer populärt som golv på senare år, både för att det ses som trendigt och stilrent och för att det är ett mer hållbart val än många andra golvmaterial. Bambugräs växer nämligen betydligt snabbare än trä, och den bambu som kapas för att skapa golvplankor kan ersättas på bara 3-5 år (jämfört med allt mellan 20 och 120 år för traditionellt trä). Den typ av bambu som används för golv, mosobambu, kan växa upp till 24 meter på bara 40-50 dagar.

Ett golv som länge har varit omodernt, men som nu sakta har börjat finna sin väg tillbaka in i svenska hem, är heltäckningsmattan. En tjock och fluffig heltäckningsmatta kan vara det perfekta valet för exempelvis sovrumsgolvet, då man på kalla vintermorgnar kan sätta ner fötterna på ett varmt och mjukt golv. Heltäckningsmattan gör av förklarliga anledningar att hela rummet känns mer ombonat, och bidrar dessutom till ljuddämpning i rummet, vilket också det är uppskattade egenskaper i ett rum där det är tänkt att man ska vila ut för natten.books-1853203_960_720

Om man känner att fantasin tryter, både när det gäller golvvalet och andra val, och man vill ha hjälp med att inreda sitt hem, kan man alltid anlita en inredningsdesigner. Inredningsdesigner är ett yrke som har blivit allt vanligare, i takt med att efterfrågan på deras tjänster har ökat, och det är ett varierat yrke som kräver många egenskaper. Man måste till exempel vara kreativ, samtidigt som man har ett praktiskt sinnelag och är en bra kommunikatör (för att förmedla sina idéer till kunderna). En annan bra egenskap att ha som inredningsdesigner är ledarförmåga, eftersom man ofta fungerar som spindeln i nätet som överser hela inredningsprojektet, och leder målare, snickare, elektriker, mattläggare och alla andra hantverkare som är inblandade. Om man känner att man skulle behöva förbättra sin ledarskapsförmåga kan man till exempel gå en ledarskapsutbildning hos Teamout.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *