Textilier – en viktig del av inredningen

De flesta tänker kanske inte på vilken stor inverkan textilier har på känslan i ett hem förrän de ser ett hem utan gardiner, dukar eller mattor. Textilierna skapar en ombonad känsla i hemmet, och har även en praktisk funktion i och med att de absorberar ljud och minskar ekot i rummet. Gardiner bidrar även till att skydda möbler och inredning från solblekning, och en matta kan skydda ett känsligt golv från slitage.colorful-1837220_960_720

Textilier som mattor och gardiner blir ofta en mer permanent del av inredningen än andra dekorationer i hemmet, som vaser och ljusstakar. Man bör därför välja dem med omsorg, och ha i åtanke att de inte bara ska passa ens personliga smak, utan också harmonisera med resten av inredningen i hemmet, liksom med varandra. Man bör också fundera över om man vill att textilierna ska vara neutrala, och mest passa in i bakgrunden, eller om de ska vara ett blickfång som sticker ut från rummet.

Det rum i hemmet som innehåller flest textilier är oftast sovrummet, och det är inte svårt att förstå varför – det är ju ett rum som ska utstråla vila, mjukhet och trevnad. Av naturliga själv förekommer också mycket textilier i sängen – förutom sängkläderna vill man säkerligen också ha ett snyggt överkast och ett antal prydnadskuddar att bädda med, särskilt om man har investerat i en präktig kontinentalsäng, så att den kommer till sin rätt även när man inte sover i den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *